SlovenskýSrpski


Sídlo komory na Slovensku:
Grosslingová 4,
81109 Bratislava

Kontaktná adresa v Srbsku:
Augusta Cesarca 18,
21 000 Novi Sad

Novinky










Dôvody prečo investovať v Srbsku

Slovensko-srbská obchodná komora (SSOK), od svojho založenia spolupracuje s Veľvyslanectvom Srbska v Bratislave na rozvoji obchodných vzťahov medzi týmito krajinami. Od septembra 2012 funkciu mimoriadneho a splnomocneného ambasádora Srbska na Slovensku vykonáva Radmila Hrustanović. S ohľadom na postavenie Srbska ako jednej z kľúčových krajínna Balkáne s významným investičným potenciálom, sme poprosili jej Excelenciu aby nám predstavila potenciál, ktorý Srbsko ponúka zahraničným investorom, ako aj niektoré kľúčové sektory srbskej ekonomiky, ktoré by mohli byť zaujímavé pre slovenských investorov.swiss replica watchesVoľný colný prístup k trhu s viac ako miliardu potenciálnych klientovSrbsko má podpísané zmluvy o bezcolnom obchodovaní s EÚ, Ruskom, členskými krajinami EFTA a CEFTA 2006 (Albánsko, Bosna a Hercegovina, Chorvátsko, Macedónsko, Moldavsko, Čierna Hora, Srbsko a UMNIK zastupujúce Kosovo rezolúciou 1244 UNMIK), ďalej Bieloruskom, Kazachstanom a Tureckom. Zároveň , Srbsko je v systéme preferenčného obchodu s USA,replica uhren čo umožňuje prístup k ďalšej miliardy klientov bez colných prekážok na produkty označene Made in Serbia. 


Radmila Hrustanović

  • Priaznivé daňové prostredieS 10% daňou s príjmu firiem má Srbsko jeden z najkonkurencie-schopnejších systémov daní z príjmu v Strednej a Východnej Európe. Daň zo zisku obchodných spoločností je vo výške 10%, zatiaľ čo je daň z príjmov fyzických osôb 12%. Investorom sú k dispozícii aj iné daňové úľavy, vrátane 10-ročného voľnapre investície väčšie ako 8 mil. EUR a 5-ročné voľno pre koncesné investície a investície do nerozvinutých oblastí.
  • Vysoko kvalifikovaná a lacná pracovná silaPodľa výskumu Svetového ekonomického fóra, Srbsko ma jeden z najlepšie hodnotených vzdelávacích systémov v Strednej a Východnej Európe, zvlášť v oblasti technického vzdelania. Priemerný mesačný brutto zárobok v Srbsku je 512 eur, čo prestavuje zhruba 50% úrovne príjmov v krajinách EU a Východnej Európy. Ročne v Srbsku 35 000 študentov získa vysokoškolský diplom, a 75 000 žiakov ukončí strednú školurolex replica submariner
  • Súhrnné investičné stimulySrbská Vlada pripravila veľmi výhodný balík finančných stimulov pre investorov, ktoré zahŕňajú aj granty v rozmedzí 4,000 EUR a 10,000 EUR pre vytvorenie nového pracovného miesta v sektoroch priemyselnej výrobe, informačných technológiach, službách súvisiacich s vývozom a turizme. Taktiež, Národná Služba pre zamestnávanie ponuka subvencie od 850 do 1700 eur na jedného zamestnanca, ako aj možnosť príspevku medzi 170 a 210 eur pre trainee programy (možnosti stáže) alebo 850 eur na rekvalifikáciu zamestnanca.
  • Silné investičné záznamyNa základe Európskeho investičného monitoringu, Srbsko s viac ako 150 oznámených a ukončených greenfield projektov v priemyselnej výrobe od roku 2007 do roku 2010, je hneď po Rumunskuv schopnosti pritiahnuť investorov.Niektoré z najznámejších nadnárodných spoločností, ktoré pôsobia v Srbsku sú: Telenor, Fiat, Mobilkom, Gazprom, Intesa Saopaolo, Lukoil, Microsoft, Henkel, Messer, Siemens, Delhaize, Panasonic iné.
  • Perspektívne odvetvia na spoluprácuEnergetika je odvetvie kde existuje veľký potenciál za spoluprácu, predovšetkým v oblasti obnoviteľných zdrojov energie, vrátane hydroelektrárne, paroplynové elektrárne, kogeneračné jednotky, ako aj solárne elektrárne.Poľnohospodárstvo je tiež veľmi zaujímavé odvetvie na spoluprácu cez investície do výroby, zavadzanie nových technológií a obchodovanie s poľnohospodárske produkty. 

    www.curetime.co.uk



















      • ©SSOK 2014